Полезно


Съветник за избор на матрак


Матрак „Латекс“ или друг матрак?

Ако за вас най-важният критерий при изборът на матрак е комфорта , пенолатексовият матрак несъмнено е най-добрият избор. Няма го люлеенето и скърцането на пружинният матрак, както и неравностите по повърхността след не много дълга употреба. Чувството на подкрепа и еластичност е несравнимо с това , което дава матрака от пенополиуретан (дунапрен).

Друг важен критерий е устойчивостта на матрака. Латексът е един от най-устойчивите на деформация материали за производство на матраци. Стандартният тест в производството на пенолатекс е упражняване на 80000 натиска върху матрака, при което за неприемлива се счита трайна загуба на височина над 5мм. Всяка партида произведени матраци се подлагат на този тест.
Поради тази причина стандартният срок за гаранция на латексови матраци е 10 години.

Естествено цената винаги е от значение. Един по-внимателен поглед върху пазара на матраци показва, че високата цена на латексовите матраци е по-скоро мит. Цените на единичен матрак на нашият пазар варират от 80 до1200лв. Със средна цена за единичен матрак около 300лв. Матраци „Латекс“ се позиционират в златната среда.

Сервизът е един аспект от търговията с матраци, за чиято важност също трябва да си даваме сметка при избора. За фирма „Екон 91“ на първо място е удовлетвореността на всеки един клиент. Нашият екип откликва на всеки ваш сигнал , и не оставя неразрешен казус от каквото и да е естество.

Произведено в България! „Екон 91“ е единственият производител на пенолатексови матраци на Балканският полуостров. Част от пенолатексовите матраци, които се предлагат на нашият пазар под друга търговска марка са произведени от „Екон 91“ а другите са внос. Фирмата осигурява 150 работни места в район с висок процент на безработица.

Да обобщим – Матракът „Латекс“ е сред най-комфортните матраци, с най-голяма гаранция , на цена под средната на пазара.

прочети

Какъв модел „Латекс“ да избера?

1. Според функционалността:

Еднолицев – Ако купувате нова спалня, без предвиден матрак и подматрачна рамка, ако искате да подмените старите си еднолицеви матраци, ако матракът ще бъде с повдигащ механизъм, то несъмнено еднолицевият матрак е по-удобният вариант. Така избягвате отделното купуване на матрак и подматрачна рамка, а и спестявате пари. Най-важното при избора на еднолицев матрак е да се има предвид, че при монтажа, повдигащият механизъм първо се захваща за матрака и след това за касата на леглото. Не трябва да се допуска разпробиване на касата на леглото предварително!

Двулицев – Ако леглото ви е с подматрачна рамка или скара, вие се нуждаете от двулицев матрак. Предимствата на двулицевият матрак са
– възможност на матрака да бъде със сваляем калъф
– възможност матрака да се обръща периодино, което удължава живота, и запазва експлоатационните му характеристики.
– възможност за отремонтиране на подматрачната рамка при необходимост (смяна на ламели и др.)
– по-голямата гаранция за повечето модели двулицеви матраци.

2. Според съдържанието:

Латексов матрак – Това са моделите : Стандарт, Лукс, Топ матрак , Блак лейбъл, Аir Air, Бебе – те се отличават с висока еластичност, комфорт, могат да се сгъват, навиват, лесни са за транспортиране. Моделът Air Air е с най-добра проветривост, както и най-подходящ за легла с подвижни ( артикулиращи ) рамки.
– Латекс и кокос – Това са моделите Кокос и Бебе кокос – добавянето на кокосова вложка придава на матрака допълнителна твърдост и проветривост. Недостатъкът е , че не трябва да се сгъва.
– Мемори латекс – Мемори латекс Лукс и Мемори латекс Голд – Матраците със допълнителен слой Мемори латекс, се отличават от другите матраци с усещането , което създават. Мемори латексът има свойството да обгръща тялото , следвайки неговите извивки. Мемори латексът бавно възстановява своята форма след натиск, което създава специфично чувство на потъване.
– Корал – Моделите от този клас са съставени от ядро от допълнително хомогенизирани и вулканизирани пенолатексови частици, и два слоя монолитен латекс. Те се отличават с по-висока плътност и твърдост от останалите матраци.

прочети

Какъв размер и височина да избера?

  Размер – когато планирате закупуването на нова спалня, е добре да имате предвид, че за да е удобен матрака , трябва да е с 20см по-дълъг от ползващият го. При смяна на матрак, без смяна на спалнята, трябва да се вземе вътрешният размер ( светлият отвор ) на спалнята. Хубаво е да се има предвид възможността за поставяне ( подпъхване ) на чаршаф, особено при еднолицевите матраци.
Придържането към стандартните размери на пазара също е добра практика, защото в повечето случаи тези изделия са налични, не създават допълнителни производствени затруднения, респективно са с по-добро качество, и не на последно място , често са на по-добра цена.   Височина – Най-често изборът на височината на матрака създава най-големи колебания и предизвиква най-много въпроси. Височината трябва да е съобразена с височината на таблата, за да не създава дискомфорт при сядане в края на леглото. От гледна точка на личното тегло на човека, който ще ползва матрака, колкото то е по-високо, толкова и матракът трябва да е по-висок. За латексовите матраци 16см. височина на матрак със средна твърдост е подходяща за тегло до 60-70кг. ; 18см.- до 80 -90кг. ; 20см. до 100-110кг. При по-високо тегло препоръчваме използването на по-твърд матрак, както и предлагаме нестандартни решения за височина на матрака без ограничения.   Твърдост – Твърдостта на матрака е въпрос на лично предпочитание и усещане за комфорт. Предлагаме три твърдоси „М“ – средно меки, „F”- твърди и „Супер F” – супер твърди. Латексът при равни други условия е по-мек от полиуретана и пружината, така че ако нямате възможност да тествате матрака, е хубаво да го имате предвид. Личното тегло на ползващият също има отношение към изборът на твърдост. Препоръчително е хора с тегло над 100кг. да се ориентират към по-висока твърдост, от гледна точка на комфорта , както и на запазване на качествата на матрака за по-дълго време.
прочети

Каква твърдост да избера?

Твърдостта на матрака е въпрос на лично предпочитание и усещане за комфорт. Предлагаме три твърдоси „М“ – средно меки, „F”- твърди и „Супер F” – супер твърди. Латексът при равни други условия е по-мек от полиуретана и пружината, така че ако нямате възможност да тествате матрака, е хубаво да го имате предвид.

Личното тегло на ползващият също има отношение към изборът на твърдост. Препоръчително е хора с тегло над 90кг. да се ориентират към по-висока твърдост, от гледна точка на комфорта , както и на запазване на качествата на матрака за по-дълго време.

прочети
Няма избрани продукти